Bejelentkezés:
 
Zinnia - Rézvirág

Népies nevén legényrózsa, katonarózsa, vasvirág, legényvirág, rézvirág

 

A növényfaj Mexikóból származik, ahol vadvirágként tenyészik, de az alapfajnál jóval nagyobb virágúak és díszesebbek a nemesített fajták. Ezek egyike a pompás rézvirág (Zinnia  elegans). Fészkesvirágzata a 20-80 centiméter magas szár csúcsán sugarasan elhelyezkedő szirmokra bomlik, és nem ritka a 15 centiméteres átmérőjű virág sem! Érdekes a levelek megjelenési formája is: átellenesen helyezkednek el, nincs nyelük, hanem közvetlenül a virágszárból nőnek ki.

A palántákat vagy a magokat a virág alakja és magassága szerint kínálják a szaküzletek. Méretét tekintve a legalacsonyabb a lilliput (20-30 centiméter), ezt követi a középmagas a pumila (50 centiméter) fajtacsoport. A dáliavirágúak és a kaktuszvirágúak a legmagasabbak, némely új fajta akár a méteres magasságot is elérheti. Érdemes tehát a vásárláskor odafigyelni, és aszerint kiválasztani a kívánt fajtát, hogy hová kerül majd a kertbe. A magas növésűek az ágyás hátsó szélére vagy a kerítés mellé valók, a legalacsonyabbak pedig szegélyvirágnak. Csoportosan ültetve is igen mutatós.     A lepkék kedvencei.

Mint az egynyári virágok zömét, a rézvirágot is kétszer lehet vetni. A korai, márciusi vetést még a lakásban kell kezdeni, ahol szobahőmérsékleten 10-24 nap alatt kibújnak a kis növénykék. A szabadföldi vetés ideje április közepe, ám ha hideg és szélsőséges az időjárás, éjszakára be kell takarni átlátszó fóliával a vetés helyét. A lakásban előnevelt palántákat egyhetes edzés (nappal kint, éjszaka bent) után, májusban ki lehet ültetni a kertbe.

A rézvirág magvai igen jó arányban csíráznak, ezért ritkásan elszórva célszerű vetni, mert így meg lehet takarítani a későbbi ritkítást.

Átlagos kertiföldbe, napos helyre ültetve júniustól október végéig virít, ám ha nem sajnálják tőle a tápoldatot, sokkal nagyobb és szebb virágok fejlődnek majd. Ugyanez vonatkozik az öntözővíz mennyiségére is: viszonylag jól tűri a szárazságot, de aszályos nyarakon feltétlenül öntözni kell, hogy erőteljes szárán nagy virágot hozzon.

A rézvirágot általában nem bántják a szívó és rágó állati kártevők, csupán a mozaikvírus tehet kárt a levelekben, de ez nem jellemző betegsége.

Vázában sokáig eláll, ha a szárvégeket naponta lecsípik.

 

Érdekesség:

Neve Gottfried Zinn (1727–17599, göttingeni orvostanár emlékét őrzi. Azonban a hálátlan élet még a halál ellenfeleinek, az orvosoknak emlékét is hamar homályba borítja s bizony Diószegi-ék a magyarul rosszul hangzó cinnvirág helyett rézvirágnak nevezték a növényt, amely azonban éppen olyan szerencsétlen névalkotás.