Bejelentkezés:
 

Begónia


A szobai nevelésre szánt begóniafajták széles választékából a begónia elatior-hibridek a legkedveltebbek. Az angol származású J. Veitch volt az, aki 1883-ban elsőként keresztezte a dél-amerikai gumós begóniákat a Kelet -Afrikából származó Begonia socotranávaI.
Így jött létre az első elatior-hibrid, amelynek Veitch a John Heal' nevet adta. A keresztezéseket később más botanikusok folytatták. Ennek köszönhető, hogy ma, bő száz évelmúltával az érdekes begóniafajták egész sorából választhatunk.
A begónia virágai csaknem egész évben nyílnak, és sokáig szépek. A begóniák között van egy törpe fajta is, amely fele akkora, mint a begónia elatior. Apró, kecses virágai csaknem mindig egyszerűek.
A legkülönfélébb színárnyalatokban kapható mini begóniák az ablakpárkány elragadó díszei.

TUDNIVALÓK

Élettartam: Noha az elatior-hibrid több évig él, sokan egyszer virágzó növényként kezelik és eldobják, miután elvirágzott.

Idény: A telt szirmú fajtákat februártól októberig, mini begóniát egész évben, Schwabenland -hibrideket rendszerint decembertől márciusig vásárolhatunk.

Gondozás: A begónia gondozása egyszerű, ha elegendő friss levegőt biztosítunk számára.

Méret és növekedés: Zömök, dús felépítésű növény. Az idősebb példányok hajtáscsúcsait csípjűk le, hogy ne nőjenek túl magasra. A növény mérete 15 cm (mini begónia) és 30-40 cm között változik.

Virág és  illat: A begónia virágai lehetnek egyszerűek vagy telt szirmúak. Illatuk nincs, színük széles skálán mozog. Az elatior-hibridek többnyire egész évben virágoznak.

Fény és hőmérséklet: Az elatior-hibridek sok fényt igényelnek, de a közvetlen napsütést nem viselik el. 21 oC fölött a bimbók lehullhatnak.
Télen a hőmérséklet ne emelkedj en 15-18 oC fölé. Rendszeres szellőztetéssel óvjuk a lisztharmattól.

Öntözés és trágyázás: A föld legyen mindig nedves, de soha ne vizes. Lágy, szobahőmérsékletű vizet használjunk, mert a begónia nem tűri a meszet. A növekedés időszakában hetente egyszer trágyázzuk.