Bejelentkezés:
 
A beltéri hőmérséklet változásának hatása növényeinkre
Vannak növények amelyek a hűvösebb, vannak amelyek a melegebb élettereket részesítik előnyben. Egy azonban közös bennük: a 9-10 C foknál nagyobb, hirtelen hőingadozást egy növény sem kedveli. Ezért próbáljuk meg egyenletesen tartani szobáink hőmérsékletét. Jó, ha tudjuk, hogy az alacsonyabb hőmérséklet mindig jobb növényeinknek, mint a magas (kivéve a kifejezetten melegkedvelő növényeket). A magas hőmérséklet következtében a növények ledobják leveleiket, majd előbb vagy utóbb elpusztulnak. Ha nem tudunk alacsonyabb hőmérsékletet biztosítani (pl. lakótelepek), próbáljuk meg növelni a páratartalmat.


Mihez vezet a nem megfelelő páratartalom?
A túl alacsony páratartalom következtében a levelek széle megsárgul, majd hamarosan megbarnul. Ezt könnyen meg tudjuk előzni, ha gyakran permetezzük vízzel növényeinket. Egy másik módja a páratartalom növelésének, ha nedves kavicsokat helyezünk a cserép alá egy tálcára.

Hogyan tudjuk megállapítani, hogy mennyi vízre van szüksége a növénynek?
A növények vízigénye függ a típustól, az adott helyiség páratartalmától, a növekedés fázisától és a gyökérzetet körülvevő közeg (föld) fajtájától is.
Eszerint megkülönböztetünk nagy vízigényű és kis vízigényű növényeket. Az alábbiakban felsorolunk néhány ismérvet, amelyekből megállapítható, hogy növényünknek mennyi vízre van szüksége.
Nagy vízigényű növények:
- gyorsan növekvő növények
- méretükhöz képest kis cserépbe ültetett növények
- nagy és sűrű levélzetű növények
- törékeny, vékony levelű növények
- száraz és / vagy meleg szobában tartott növények
- agyagcserépbe ültetett növények
- rügyező illetve bimbózó növények
- tőzeges, laza szerkezetű földben élő növények
- mocsaras, lápos vidékről származó növények
Kis vízigényű növények:
- nem rügyező és nem bimbózó életszakaszban lévő növények
- nagy páratartalmú helyiségben élő növények
- vastag, bőrszerű, illetve pozsgás növények
- vastag gyökerű növények
- rövid ideje átültetett növények, amelyek méretükhöz képest nagy cserépben vannak


Miért fontos a fény a növények számára?
A növény növekedéséhez fényre van szüksége. Ha ezt nem kapja meg, növekedése lelassul, kevés virágot hoz, a bimbók lehullanak, a levelek egyszínű zöldek lesznek. Tegyük tehát növényeinket olyan helyre, ahol fejlődésükhöz elegendő fényhez jutnak. Fontos, hogy a növény ne csak egy oldalról kapjon fényt. Hogy ezt elkerüljük, bizonyos időközönként forgassuk a növényeket.